2015-03-12

Nattvandrarstaten och kåkstaden

På en ödetomt i Malmö har mellan 100 och 200 tiggare uppfört en kåkstad med tillhörande soptipp. För två veckor sedan gav miljöförvaltningen i Malmö markägaren tre veckor att städa upp marken och föra bort allt avfall, annars hotade vite om 50 000 kronor.

Detta är i sig högst uppseendeväckande eftersom det inte är fastighetsägaren som har skräpat ned platsen, utan de tiggare som tack vare politikernas valhänta hantering av frågan blivit till ett permanent inslag i varje svensk stadskärna. I första hand ligger såklart ansvaret hos de tiggare som i samband med att en kåkstad har uppförts gjort sig skyldiga till flagranta lagbrott. I en vidare bemärkelse ligger emellertid också ett tungt ansvar på de politiker som i ett utslag av kulturrelativism gång på gång valt att låta nåd gå före rätt.

Markägaren, däremot, är helt utan skuld i sammanhanget men hotas trots detta nu av böter. Vad mer är, Granen fastighetsutveckling AB som äger marken har inte negligerat situationen utan arbetar aktivt för att få bort den olagligt uppförda kåkstaden då de planerar att bygga bostäder på området. Polisen vägrar emellertid att hjälpa markägaren då man anser att tiggarna har "besittningsrätt".

För Markägaren återstår därför att gå till Kronofogden, men enligt denna myndighet måste varje enskild tiggare identifieras för att alla skall kunna avhysas från den plats på vilka de olovligen uppfört en kåkstad. Hittills har man emellertid bara lyckats identifiera tre av dem. Då man för en vecka sedan åkte till platsen för att avhysa dessa tre fick man emellertid åka tillbaka med oförrättat ärende, eftersom de tre identifierade tiggarna enligt övriga markockupanter hade lämnat landet.

Med andra ord hotar just nu de kommunala myndigheterna markägaren med böter om markägaren inte gör vad statliga myndigheter i praktiken hindrar markägaren från att göra. Detta är inte bara en skandal rent principiellt och juridiskt, utan också ännu ett patetiskt exempel på att Sverige har blivit den "nattvandrarstat" Per Gudmundson skrev om häromåret.

Staten har inte bara abdikerat från sina mest grundläggande kärnuppgifter, staten vill nu också bötfälla en privat näringsidkare för sina egna tillkortakommanden. Staten har därmed i praktiken ensidigt brutit det sociala kontraktet, och när denna insikt når allmänheten är den svenska modellen som vi känner den riktigt illa ute.

Relaterat:
Kåkstad eller tältläger
Miljöpartiets husdjur
DN1, DN2, DN3, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4

13 kommentarer:

 1. Tiggarna har besittningsrätt?så då är det fritt fram för populasen att ta för sig av andras marker,polisen som har makten gör inget åt inkräktare?Sverige blir bara snurrigare för varje dag,anarkistiskt rent av,resterna av Marxist leninistiska kampförbundet MLK jublar,de var väl trottar?

  SvaraRadera
 2. Besittningsrätt? Bör det inte finnas något kontrakt skrivet innan man kan hävda besittningsrätt på annans mark?
  Undantaget torde väl bara vara när man kan hävda "urminnes hävd" (exempel: renbetesmark i Norrland) men så länge har väl inte tiggarna befunnit sig där?

  SvaraRadera
 3. Tobbe Mårtensson har väl snart ingen undgått att se när han spankulerar runt i tältlägren och talar direkt till politikerna: https://www.youtube.com/channel/UCyLTZmeX0YUXiDNDxCIMlgA

  SvaraRadera
 4. Man får anta att invånarna i tältlägren är utländska medborgare,Putin får här en ursäkt att ta i besittning Gotland,polisen har givit honom prejudikat,vad kan vi göra utan en försvarsmakt?

  SvaraRadera
 5. När likhet inför lagen inte längre råder har det gått väldigt långt. Skrämmande är det. Kanske kan man helt plötsligt besluta sig för att inte betala skatt också?

  SvaraRadera
 6. Det här kommer att ta ände med en förskräckelse. Det är som att man VILL provocera fram att folk ska ta lagen i egna händer. Om staten abdikerar från sin uppgift, vad är då alternativet? Medborgargarden och molotovcocktails?

  /rob

  SvaraRadera
 7. Det här är ledsamt. Jag är själv en varm anhängare av mångkultur, men denna slum som jag själv råkat köra förbi och stört mig på vill jag inte ha i Sverige.

  Westerholm på ledarsidorna.se har varit inne på hur glesbygdens folk börjar se samhällskontraktet vittra; de betalar lydigt skatt (nåja), och ser polis och post lägga ned och dra till centralorten. Varpå basebollträna och högafflarna kommer fram ur förråden till medborgargardenas gagn.

  Nu verkar samma situation uppstå mitt i storstan. Polis och fogde gör sitt bästa att hitta ursäkter att inte ingripa, väl medvetna att den dag de gör det så hamnar de på samma förstasidor som förfasar sig över vakter som griper 9-åringar. Ytterligare en av åsiktskorridorens följdverkningar.

  Undrar just när tomtägare landet över kommer börja hyra in MC-gäng?

  SvaraRadera
 8. Det identifierades få enskilda tiggare när min kommun genom Kronofogden vräkte 50 tal boenden från skräphögarna snabbt efter lägrets tillkomst. Det beror på viljan att fylla lagen.
  Däremot hamnade städningen på skattebetalade och naturskyddsområdet blev aldrig återställt för det går ju inte trolla fram träd som höggs ner.

  SvaraRadera
 9. Nu är det fritt fram att campa i Malmö city. Parker, innergårdar eller rivningstomter, överallt är det OK. Det är bara att inte tala om vem man är så kan man inte bli vräkt. Varför skall man betala för att bo på sibbarp när tältet kan slås upp gratis i kungsparken.

  SvaraRadera
 10. My god!

  Detta är ju som taget ur Kafka!

  SvaraRadera
 11. Apropå Kafkavarning är ju annars den här typen av nyheter ungefär lika bisarra och fascinerande som ovanstående fast ut ett annat perspektiv.

  http://www.varnamonyheter.se/artikel/126992/tv-hotade-tiggare-skyddas-av-svenskar

  Här är väl mer en gräsrotsversion av samma patologiska snällism som styr politiker och tjänstemän i storstäderna. Bara begreppet "Etablerad tiggare" är det ju kafkavarning på, men att någon på fullt allvar ger sig ut och tigger ihop med dessa för att skydda de från de nya tiggarna är ju en bisarr uppvisning i patologiskt godhetsknarkande och kognitiv dissonans. Om de nya inte har samma rätt att tigga här, varför har då de första rätten att befinna sig här i strid med intentionerna för den fria rörligheten)

  Politikerna och alla godhetsknarkare är ju i raketfart på väg att riva ner all form av moraliskt kapital vi har här i landet genom att skita i t.ex. likhet efter lagen och sedan ösa pengar över folk som utnyttjar systemet. Tyvärr är ju en stor del av befolkningen helt omedvetna om att det krävs att man sätter gränser för att hålla nere beteenden som försöker öka snålskjuts på övriga befolkningens välvilja.

  Skälet till att den evolutionära strategin Tit for tat är stabil och kan befrämja samarbete till skillnad från att bara samarbeta och hjälpa alla är ju just för att vedergällning mot de som utnyttjar dig är en nödvändig förutsättning för att kunna straffa andra strategier som försöker utnyttja andras vilja att samarbeta.

  Den här typen av ovillkorad välvilja mot andra är ett ofelbart sätt att undergräva tilltro och samarbete i det svenska samhället eftersom samhället då kommer att gå under eftersom det inte har mekanismer att freda sig mot parasitstrategier. Att vi klarade oss under nittonhundratalet beror ju mest på vårt isolerade läge.

  SvaraRadera
 12. en sak jag funderat över är: är dom verkligen EU migranter? Om de inte har id handlingar är de inte att tyda som eu medborgare och har inte rätt att befinna sig i EU. Om de ska få stanna här måste de väl bevisa att de är EU medborgare?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.